Leren valt zwaar op een lege maag. Samen zorgen we voor een gezonde maaltijd voor élke leerling.


Maak ook het verschil en trakteer hier!

Te veel kinderen zitten met honger op de schoolbank. Dit is een belangrijke drempel voor gelijke onderwijskansen. Want leren, spelen en je concentreren lukt niet met een lege maag.

Armoede is voor velen onder ons vaak ver-van-ons-bed. Terwijl het vlakbij is, in de klas van onze kinderen. Met ons initiatief willen we de sterke netwerken van scholen gebruiken om komaf te maken met honger in de klas. Zodat ook de meest kwetsbare kinderen toegang hebben tot een gezonde maaltijd. Broodnodig om te kunnen leren en spelen met hun klasgenootjes.’ Katrien Verbeke van Let Us.

Met het initiatief Brood(doos)nodig willen wij: Let Us en Enchanté vzw, samen met ons netwerk van hartelijke scholen, deze acute nood niet meer onder stoelen of banken steken, maar vastpakken en bespreekbaar maken. Kinderen die zich geen volwaardige lunch kunnen veroorloven, dat gaat ons allen aan. Samen willen we solidariteit binnen de scholengemeenschap en ver daarbuiten aanwakkeren en maaltijdsteun voorzien.

Hoe kan ik Brood(doos)nodig steunen?

Trakteer een ‘brooddoos’ aan de scholen of steun dit project door overschrijving naar BE66893944127943 (Enchanté VZW) met vermelding "brooddoos”. Helaas kunnen wij momenteel géén fiscale attesten verstrekken. We’re on it.

Wat gebeurt er met mijn getrakteerde brooddoos?

Jouw donatie gaat rechtstreeks naar de leerlingen die het kunnen gebruiken. De school zet de bijdragen integraal in om solidaire maaltijden voor de meest kwetsbare leerlingen te voorzien. Dit verloopt via een vertrouwenspersoon of brugfiguur binnen de school en wordt ingezet om ontbijt, tussendoortje, fruit, warme of koude lunch te voorzien. Heb je specifiek aan een school gedoneerd komen je centjes daar terecht. Doneerde je aan de solidaire pot, dan gaat je bijdrage naar kwetsbare kinderen in scholen die dit extra budget nodig hebben.

Welke scholen doen al mee?

Wij starten dit project op met 9 Gentse scholen van de Scholengroep Katholiek Onderwijs Gent (SKOG). Samen vertegenwoordigt deze groep zo’n 4.000 leerlingen. In januari 2022 hopen we het project uit te breiden naar andere Vlaamse scholen. Neem gerust contact met ons op indien er interesse is om mee te doen.

Kan ik ook iets betekenen als horeca-zaak of ondernemer?

“Ik ben zelf naar school gegaan in een van de betrokken scholen, dus ik voelde mij meteen verbonden met het project”, aldus Zhong Xu, CEO van Deliverect. “Eten op tafel brengen, dat is onze missie. We zijn dan ook erg fier dat we mogen deelnemen aan het pilootproject en we hopen dat nog veel andere ondernemers zullen volgen” , besluit Zhong.

Ook Gentse horeca zetten hun schouders onder dit project! Zo zal gedurende een paar maanden op het BTW-kassaticket van de deelnemende horecazaken een QR-code te scannen zijn om de schoolkinderen om de hoek te trakteren op een gezonde maaltijd. Onder andere Bavet, Alice en ook sterrenzaak Publiek zetten zich in voor brood(doos)nodig.

Het Gentse SaaS- bedrijf Deliverect dat het online beheer van maaltijdbezorging vereenvoudigt, engageert zich om één warme maaltijd te schenken per nieuwe zaak dat het optekent in oktober. Het groeibedrijf mikt in totaal op meer dan 3.000 nieuwe horecazaken.

Wie zijn de initiatiefnemers van dit project?

LET US

Sociaal onderneemster Katrien Verbeke richtte Let Us op om met innovatieve oplossingen het voedselsysteem duurzamer en inclusiever te maken. Daarbij gaat ze voor samenwerkingen die het verschil maken en impact genereren.

ENCHANTE VZW

Enchanté VZW is het hartelijke netwerk van burgers, handelaars, sociale partners en nu dus ook scholen. Wij slaan de handen in elkaar om van menselijkheid en solidariteit een evidentie te maken en zo zorg te dragen voor wie het moeilijker heeft.

SKOG VZW

Scholengroep Katholiek Onderwijs Gent (SKOG) is een nieuwe organisatie, ontstaan door een fusie van 6 schoolbesturen uit Gent. De scholengroep biedt gewoon en buitengewoon onderwijs aan in 7 secundaire scholen en 14 basisscholen, inclusief 5 internaten. Deze scholen nemen deel aan Brood(doos)nodig: Basisscholen Crombeen, KLIM, Sint-Lieven Kolegem, Balans, Nieuwenbosch en secundaire scholen HTISA, Nieuwenbosch, OLVI en IVIO Binnenhof.

SOUL FOOD REVOLUTION

Het communicatiebureau Soul Food Revolution richt zich specifiek op écht voedzame projecten. Hun missie is zoveel mogelijk impact creëren voor nobele initiatieven rond gezonde voeding en zo ervoor zorgen dat mensen op een andere manier naar eten kijken.